Jakie powinny być sosjerki do gastronomii?

Sosjerki do gastronomii powinny znaleźć się właściwie w każdym lokalu, który świadczy obsługę kelnerską. Bez nich serwowanie sosów lub dodatków byłoby właściwie niemożliwe. Dlatego też dobrze jest poświęcić chwilę i zastanowić się nad tym, jakie właściwie powinny być dobre sosjerki?

Łatwe w utrzymaniu czystości

Porcelanowa sosjerka musi być łatwa do jej dokładnego umycia. Dlatego też nie powinno się wybierać naczyń o bardzo skomplikowanych kształtach lub wykonanych z delikatnych materiałów. Ich doczyszczenie może być dość trudne. Ze względów higienicznych sosjerki muszą być dostosowane do częstego mycia z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Jest ona też niezbędna do tego, by usuwać z sosjerek tłuste pozostałości po sosach. Dobra sosjerka musi być dostosowana do tego, że przynajmniej kilka razy dziennie będzie wyparzana i dezynfekowana. To niezwykle ważne zwłaszcza w przypadku naczyń z nadrukiem lub wzorem, który może okazać się nieodporny na temperaturę. W takim wypadku na skutek użytkowania sosjerka może stać się bardzo nieestetyczna i konieczna będzie jej wymiana na nową. To z kolei wiąże się z kosztami zakupu nowej zastawy.

Łatwe w dozowaniu sosu

Porcelanowa sosjerka gastronomiczna na sos koniecznie musi być łatwa w użyciu. Chodzi o to, że goście restauracji nie mogą mieć problemów z dozowaniem kolejnych porcji sosu. To bardzo istotne, bo zbyt duża porcja sosu może zrujnować smak całego dania. Dozowanie zbyt powolne może z kolei być irytujące. Dobrze jest więc wybierać sosjerki otwarte, z których sos nakłada się łyżeczką lub takie z dość szerokim dzióbkiem. Im bardziej gęsty sos, tym szerszy powinien on być. Oliwy i sosy o bardzo wodnistej konsystencji można podawać w szklanych butelkach z metalowym podajnikiem, który ułatwia ich precyzyjną aplikację na konkretne danie.