Jak skomponować menu weselne?

Należy mieć świadomość, że stworzenie menu weselnego jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem niż mogłoby się wydawać. Nie wszyscy wiedzą jakie kwestie koniecznie należy uwzględnić. Jak powinno wyglądać menu weselne?

Kolejność dań na weselu

Warto wiedzieć, że bardzo istotne znaczenie będzie miała kolejność dań na weselu. Podczas układania menu weselnego należy kierować się obowiązującą kolejnością. W zdecydowanej większości przypadków gościom w pierwszej kolejności należy podać przystawkę, później dopiero zupę i dania rybne.

Na kolejnych miejscach znajdują się dania mięsne, sery, desery, owoce oraz kawa. Nie można oczywiście zapomnieć, że liczba dań będzie uzależniona zarówno od charakteru, jak i możliwości finansowych gospodarzy. Warto wiedzieć, że przeważnie na weselach podaje się tylko kilka dań, które są w dodatku dowolnie wybrane. Wspomniana kolejność jest oczywiście zachowana.

O czym należy pamiętać podczas serwowania potraw na weselu?

Koniecznie należy pamiętać, aby w trakcie śniadań menu było znacznie bardziej skromne w porównaniu do menu obiadowego. Godny uwagi jest fakt, że w trakcie śniadań dania z ryb mogą być bez żadnego problemu zastąpione daniami z jaj, grzybów czy mleka. W przypadku, gdy dane menu będzie przewidywało zarówno zimną, jak i gorącą przystawkę, należy w pierwszej kolejności podać zimną.

Warto wiedzieć, że w trakcie obiadu menu przeważnie składa się się z zupy, dania rybnego, mięsnego oraz pysznego deseru. Należy także mieć świadomość, że sery podawane są po daniach mięsnych.

Podawanie do stołu na weselu

Warto wiedzieć, że podawanie do stołu ma bardzo istotne znaczenie na przebieg całego przyjęcia. Należy mieć świadomość, że zawsze w pierwszej kolejności trzeba obsłużyć gości najstarszych, później młodszych. Dopiero na samym końcu można obsłużyć gospodarzy.

Rekomendowane jest podawanie jedzenia z półmiska. W ten sposób możliwe będzie uwzględnienie indywidualnych gustów poszczególnych gości. Ponadto podawanie do stołu musi być nie tylko szybkie i ciche, ale również nie może pod żadnym pozorem rzucać się w oczy.