Trzy polskie zioła, które zawsze pomogą na trawienie

Problemy gastryczne to jedna z najczęstszych przypadłości zdrowotnych Polaków. Szczególnie wiosną i latem, kiedy trwa sezon grillowy, wiele osób przejada się, a następnie cierpi na niestrawność. Aby wspomóc swój układ pokarmowy w pracy, warto mieć w domu zioła, z których szybko uda się przygotować napar.

Mięta

Aromatyczne polskie zioła takie jak na przykład mięta, to jedno z bogactw naszej przyrody. To właśnie mięta jest jednym z najpopularniejszych ziół, jest chętnie spożywana nie tylko w przypadku problemów z żołądkiem, ale też na przykład w celu orzeźwienia się. Mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, dlatego też wtedy, gdy w żołądku zalegają treści pokarmowe trudne do strawienia, warto wypić ciepły napar przygotowany z ususzonych wcześniej liści. Miętę można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, warto zatem zasadzić kilka jej krzaków, aby móc przygotować z swoje zapasy suszu na jesień i zimę.

Rumianek

Napar z rumianku również pomaga na niestrawność, jest zresztą zalecany nawet dla małych dzieci i niemowląt. Rumianek działa ściągająco i antyseptycznie, łagodzi podrażnienia oraz również wspomaga procesy trawienne. Działa też wiatropędnie, a zatem jest polecany na wzdęcia

Koper włoski

Koper włoski to również jedno z tych ziół, które można podawać już małym dzieciom. Koper włoski nie jest typowo polskimi ziołem, ale jest popularny w naszym kraju już od wielu lat. W przypadku wzdęć działa on wiatropędnie, pomagając pozbyć się nadmiaru gazów z jelit. Poza tym ma przyjemny, lekko anyżkowy smak, można z niego stworzyć zatem świetną mieszankę, wraz z rumiankiem i miętą, która przyda się na różnego rodzaju problemy gastryczne.