Aronia czarnoowocowa tradycja smaku w nowoczesnych czasach

Współczesne czasy cywilizacji zmuszają do ciągłej styczności z przedmiotami nowej generacji i technologii. Telefony komórkowe, komputery i inne nośniki informacji są elementami codziennego użytku, z którymi ludzie praktycznie się nie rozstają. Niestety mają one też negatywny wpływ na zdrowie, ponieważ emitują wiele, szkodliwych fal, napromieniowując nimi ludzkie ciało. Nie można się przed tym uchronić, ale skutki można łagodzić. W jaki sposób?

Aronia czarnoowocowa właściwości lecznicze w postępie cywilizacji

Owoce aronii, dzięki swojemu potencjałowi przeciwutleniającemu oraz ważnym minerałom, łagodzą skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Te same właściwości okazują się przydatne w codziennym funkcjonowaniu ludzi. Ci, którzy każdego dnia pracują przy komputerach, powinni wprowadzić aronię w swoją codzienną dietę, ponieważ ta wspomaga regenerację narządu wzroku, poprawia ukrwienie gałki ocznej, a także niweluje skutki promieniowania monitorów.

Jak jeść aronię?

Aronia czarna w postaci surowych owoców nie zachęca do spożywania, dlatego warto przygotowywać z niej alternatywne produkty. Najlepiej sprawdzają się soki, które warto aby były tłoczone na zimno, zachowując swoje wartości odżywcze. Owoc idealnie nadaje się także na przetwory, typu dżemy, konfitury czy galaretki. Aronię można także suszyć i kandyzować, dzięki czemu dobrze sprawdza się jako przekąska, oraz używać jako składnik herbatek i naparów, które smakują szczególnie podczas chłodnych dni.